Bruk strømmen trygt

Det er spesielle tider for oss alle akkurat nå, også for det elektriske anlegget ditt. Det er jo ikke vant til at hele familien er hjemme hele dagen! Lær hvordan du kan ivareta elsikkerheten i hjemmet ditt, og få tips til aktiviteter for hele familien din.

Nå er de fleste av våre elektriske produkter i bruk store deler av dagen. Det kan utgjøre en brannrisiko.

Ekstra mye skjermtid
Mens barna skal ha skole, skal foreldrene jobbe og barnehagebarna må underholdes.

– Dette er utfordrende for de aller fleste foreldre, sier Helge Bjerkelund ved Det lokale eltilsyn Vestall AS. Han, som mange andre, må gi barna litt ekstra med skjermtid i disse dager. Det igjen krever ekstra ladetid.

– Og vi lader aldri mens vi sover! En sjelden gang kan det gå varmgang i lader eller produkt, og det kan føre til branntilløp. Det er likevel selve litiums batteriet vi er mest bekymret for, forklarer Bjerkelund. Batteriene er følsomme for slag, temperaturer og overbelastning. De har høyt energiinnhold og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Derfor lader vi kun mens vi er våkne og til stede!

Mer klesvask, oppvask og matlaging
Ekstra mye hjemmet id betyr også mer husarbeid.

– En god huskeregel som alltid bør gjelde, er at elektriske apparater får hvile når du sover. Selv om det er deilig at oppvasken er ferdig om morgenen og det er lettvint å sette på en klesvask når du går til sengs, gjør du det alltid med en risiko for brann, sier Bjerkelund som har sett flere utbrente vaskemaskiner. Det er ikke slik at det er større fare for brann om natta, men konsekvensene av at det begynner å brenne mens familien din sover, er så mye verre.

Aktiviteter for hele familien
Mellom skjermtid, klesvask, hjemmeskole og jobb, må vi også aktivisere både barna og oss selv.

– Nå er det fin mulighet til å aktivisere hele familien og samtidig sikre hjemmet mot brann, mener Bjerkelund. Han anbefaler at hele familien tar en egenkontroll i hjemmet. Lenke til hjemmekontroll: https://bit.ly/3bDn2FY

– Sjekk sikringsskapet, jordfeilbryteren, stikkontakter og elektriske produkter. Undersøk om dere har noen farlige produkter i hjemmet deres, anbefaler han. Oversikten finner du på vår elsikkerhetsportal https://www.elsikkerhetsportalen.no/vesteralskraft/obs

Brannøvelse
Hvis uhellet skulle være ute, vet alle i hjemmet hva dere skal gjøre? Bjerkelund anbefaler alle å gjennomføre en brannøvelse minimum to ganger årlig.

– Tenk scenariet at det begynner å brenne om natta. Hva gjør du for å vekke alle og vet alle hvordan de skal komme seg trygt ut? Øv på det. Det vil det være betryggende for både foreldre og barn å vite hva de skal gjøre og at de allerede har gjort det, sier han.

- Dette er en smart og mulig livreddende aktivitet for hele familien, avslutter han.

For ytterligere kommentar og informasjon, kontakt Helge Bjerkelund Leder DLE, Vestall AS. Telefon 76112501

Følg oss på: Vestall AS Postboks 103, 8401 Sortland Tlf: 76 11 25 01 Personvern & cookies