FNs eldredag

Kjøkkenpraten

Under kjøkkenpraten bør dere snakke om:

 • Matlaging og brannsikkerhet på kjøkkenet
 • Trygg bruk av elektriske produkter
 • Varsling og rømningsveier
 • Slokking av brann
 • Levende lys og røyking

Til deg som pårørende har vi også laget denne sjekklisten med de viktigste brannforebyggende tiltakene.

Som pårørende kan du hjelpe med:

 • Installere komfyrvakt
 • Rengjøre filteret i kjøkkenvifta over komfyren
 • Sjekke at røykvarsleren virker og kan høres over alt i boligen
 • Sørge for slukkeutstyr smo beboeren klarer å bruke
 • Legge til rette for at røyking kan skje uten fare for brann
 • Passe på at gardiner, duker, aviser og møbler er i god astand fra panelovner
 • Rydde unna lysmansjetter, brannfarlige lysdekorasjoner og ustødige lysestaker.

www.sikkerhverdag.no finner du mer om brannsikkerhet for eldre.


Skap en tryggere hverdag for eldre, installer komfyrvakt!


Pass på komfyren


Komfyren er den desidert største årsaken til boligbrann. Det er fort gjort å glemme eller sovne fra en kjele på kokeplaten. Snakk om viktigheten av å være til stede når man lager mat.

Hvilke situasjoner utgjør den største risikoen?Kanskje finnes det alternativer til å bruke komfyren? Sjekk også om det er installert komfyrvakt. En komfyrvakt kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm. Det hindrer tørrkoking, overoppheting og andre farlige situasjoner som kan føre tilbrann.

Grytekluter, kjøkkenhåndklær, aviser og annet som oppbevares rundt komfyren kan fort ta fyr og føre til at flammene sprer seg raskt. Flammer som treffer en kjøkkenvifte full av fett sprer seg enda raskere. Ta en prat om rydding og renhold rundt komfyren.

Er det behov for andre oppbevaringsløsninger som alternativ til å bruke komfyren som lagringsplass? Det kan være en ide at familie og pårørende bytter på å sjekke kjøkkenvifta og rengjøre denne ved behov.


Sjekk elektriske produkter

Komfyren er en brannversting, men også andre elektriske produkter kan være brannfarlige hvis de brukes feil. Hør med beboeren hvilke vaner han eller hun har rundt bruk av elektriske ovner og andre elektriske produkter. Panelovner og stråleovner som dekkes til eller støver ned kan lett ta fyr.

Apparater som bruker mye strøm (over 1000 watt) skal ikke kobles til med skjøteledning. Det kan gi overbelastning på skjøteledningen, som blir for varm og kan starte en brann.


Lytt etter røykvarsleren

Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Sørg for at boligen har røykvarslere som fungerer. Test at beboerne kan høre varslingen - også fra soverommet. Husk også å teste røykvarsleren en gang i måneden, og bytt batteri en gang i året.

Ta også en prat om hvordan man skal redde seg ut hvis røykvarsleren hyler. Det kan også være lurt å gjennomføre en brannøvelse - øvelse gjør mester, også når det gjelderevakuering.


Prøveløft slokkeutstyret

Hva gjør man når man oppdager en brann? Det kan det være lurt å ha tenkt og snakket igjennom. Sørg for at boligen har slokkeutstyr som beboeren klarer å bruke. Alle boliger skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange eller brannslokkeapparat. Hvis brannslokkingsapparatet er for tungt, kan det være lurt å ha et brannteppe eller slokkespray i tillegg. Husk likevel at det viktigste er å redde seg ut i tide.


Unngå åpen flamme

Det finnes mange lysmansjetter og dekorasjoner med stearinlys, men det skal ikke så mye til før det blir et lite bål. Snakk om farene ved bruk av levende lys, spesielt sammen med andre materialer som lett kan ta fyr. Det finnes flere mer brannsikre alternativer til levende lys, for eksempel batteridrevne bordlys.


Pass opp for sigarettglør

Glør fra sigaretter utgjør en stor brannrisiko. Hvis noen eldre du kjenner røyker, spør hvor og når de røyker når de er hjemme. Kanskje er det tiltak som kan gjøre brannfaren mindre? Eksempelvis er det stor forskjell på risikoen ved å røyke utendørs og det å røyke på sengen. Et brannteppe kan også bidra til å redusere risikoen for brannutvikling som følge av røyking.

Følg oss på: Vestall AS Postboks 103, 8401 Sortland Tlf: 76 11 25 01 Personvern & cookies