Ladetips

Fem trinn for trygg lading av elsykkel, ståbrett, sparkesykkel etc.

 1. Lad utendørs!
 2. Lad aldri når du sover!
 3. Ha oppsyn med produktene mens du lader.
 4. Unngå harde slag mot batteriet – det kan skade det.
 5. Lad ikke i minustemperatur eller for høy temperatur

Lad alle de elektriske duppedingsene dine mens du er våken og tilstede!

Litiumbatterienes svakheter

Litiumbatterier finnes i mobiltelefoner, ståbrett (hoverboards), pcer og elsykler (og elbiler..) mm. De er følsomme for slag, temperaturer og overbelastning. De benyttes likevel fordi de lagrer energi best; de har høyere energitetthet enn alkaliske batterier. De har høyt energiinnhold og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Derfor skal du ALLTID være våken og oppmerksom når du lader dine elektriske produkter!

hoverboard

Brann i hoverboard
Stod under lading. Forårsaket store skader, men hus ble reddet da eier var hjemme og oppdaget brannen. Lad alltid mens du er våken og tilstede!

Elsykkel: Oppbevaring og lading av batteriet

 • Du kan lade batteriet mens det sitter fast på sykkelen, eller ved å løsne det og lade batteriet separat.
 • Under ladingen skal både batteriet og laderen ligge på flatt underlag.
 • Laderen skal aldri tildekkes når den er tilkoblet.
 • Koble fra laderen når ladingen er fullført.
 • Ladingen bør skje på steder hvor det ikke finnes brennbart materiele i umiddelbar nærhet.
 • Om vinteren er det en fordel å lade batteriet innendørs, ettersom det kan være skadelig for batteriet å lade når det er kaldt. MEN du må ha røykvarsler i rommet der ladingen skjer.
 • Lad aldri mens du sover, eller dersom ingen er tilstede i boligen!

Mobiltelefonen: Tips til tryggere og raskere lading

1. Lad telefonen i romtemperatur

Ekstremt lave eller høye temperaturer påvirker batteriets levetid. Høye temperaturer svekker levetiden på hele batteriet, og vil over tid gi det lavere kapasitet. Du bør derfor ikke oppbevare telefonen for varmt eller lade den i solsteiken. Pass også på at mobilen ikke lades i en brennhet bil om sommeren.

2. Bruk original lader

Originale ladere kan lade vesentlig raskere enn uoriginale ladere. Dette er spesielt for den nyeste generasjonen telefoner. Det er variasjoner i hvordan produsentene lager laderne sine. Selv om du har en hurtiglader fra et annet merke, er det ikke sikkert den lader telefonen din like hurtig som en original lader.

3. Bruk lader med riktig CE-merking

Når du skal kjøpe lader, bør du kjøpe en som er CE-godkjent.

4. Lad heller fra støpsel enn fra datamaskin

Ladingen går som regel raskere i støpsel. Unntaket er når telefonen blir ladet fra enkelte datamaskiner med kraftigere strøm i USB-porten, men i hovedsak bør du lade fra støpsel.

5. Du trenger ikke vente til batteriet er tomt

Mobilen trenger ikke være tom for strøm før du lader den på nytt. Alle mobiltelefoner som selges i dag kommer med batterier som tåler smålading. Litiumbatteriene krever ikke noen tømming av kapasiteten til null, for så å lades til fullt, slik eldre batterier trives med.

6. Unngå tomt batteri med nødlader

Skal du være lenge på et sted du ikke har mulighet til å lade telefonen din fra støpsel eller andre ladekilder, kan en nødlader være god å ha. En nødlader eller mobil lader er liten, og lett å ta med overalt.

7. Bruk ladedeksel

Et ladedeksel er en variant av nødladeren, men i en annen uforming. Dekselet kan forsyne mobilen med strøm – både når du bruker den, og når den ligger i jakkelomma. Du må lade dekselet for at det skal kunne gi strøm til telefonen din. Husk derfor at dekselet er ladet opp før du bruker det. Skal du kjøpe et ladedeksel, må du passe på at dekselet passer din telefon.

8. Kjøp mange ladere

Siden mange smarttelefoner fort går tomme for strøm, kan det være lurt å investere i flere originale ladere. Laderne kan du ha der du er mye – på jobb, i stua, i bilen. Et godt råd er å ha ladere på flere steder der du er i løpet av dagen. Lad når du kjører bil, og ha en USB-kabel slik at du kan lade når du bruker PC-en.

Følg oss på: Vestall AS Postboks 103, 8401 Sortland Tlf: 76 11 25 01 Personvern & cookies